Home Beerinformation

30 jaar bierproefavonden
Bij Jan Primus en via Café Anders naar Bar le Duc

In februari 2022 is het 30 jaar geleden dat mijn eerste 2 proefavonden van start gingen. In dat jaar rolde ik een concept uit dat voor de vereniging PINT nieuw was.
Bij Café Jan Primus in Utrecht organiseerde ik op maandag 10 februari 1992 de eerste proefavond, twee dagen later gevolgd door een zelfde bierproefavond, maar dan anders, in café Anders in 's-Hertogenbosch.
Niet toevallig waren dat de locaties waar ik met de andere redactieleden van PINT-Nieuws vergaderde. Vergaderen deed je omdat het nodig was, liefst zo kort mogelijk.
Een hoogtepunt waren de flessen bijzonder speciaalbier, mee genomen door een van ons, die tijdens een pauze geopend werden en die zeer vakkundig geproefd en beschreven werd door enkele topproevers onder de redactieleden. In die tijd kwam ik regelmatig bij Café Anders in de Karrestraat en met eigenaar Erwin de Wit hadden we in de stille uurtjes lange gespreken over bier.
De contouren van een proefavond ontstonden door het proeven van bieren tijdens een redactie vergadering en er over praten in het café te combineren. Het werd gezamenlijk proeven en de smaak van het bier beschrijven waarbij ieders verhaal aandacht krijgt, gelardeerd met verhalen en informatie over die bieren. Na Utrecht en 's-Hertogenbosch zette ik ook proefavonden in Rotterdam, Delft, Haarlem en Amsterdam op. In totaal verzorgde ik tot nu toe ruim 600 proefavonden en daar werden ongeveer 3125 bieren gezamenlijk geproefd.


Café Bar le Duc in 2012


Café Jan Primus in 2011

 

 2022